Go to content Go to navigation Go to search

ПЪТЯТ НА DMX ОТ ВЪРХА ДО ДЪНОТО

18.04.2021

 

Някога той пълнеше многохилядни зали, създаваше хитове, които продължават да се помнят почти две десетилетия по-късно, получи няколко номинации за “Грами” и по чудо не успя да спечели дори една. DMX бе една от най-големите хип-хоп звезди в началото на това столетие и едно от най-обичаните имена в жанра изобщо.

Днес рапърът, чието истинско име е Ърл Симънс, е между живота и смъртта, борейки се за оцеляването си след инфаркт, провокиран най-вероятно от свръхдоза.

В момента DMX е в кома и на животоподдържащи системи. Малко се знае за точното му състояние, като според неговия бивш мениджър Накиа Уокър, цитирана от The New York Times, рапърът е във “вегетативно състояние”. Според информациите до момента има сериозна вероятност за трайни и необратими мозъчни увреждания.

За съжаление това не е първият подобен проблем на DMX. Още през 2017 г. той е открит от полицията, лежащ в безсъзнание и без пулс на паркинга на хотел в родния му град Йонкърс. Тогава така и не става ясно дали причината е била свръхдоза, като самият Симънс твърди, че състоянието му се дължало на астматичен пристъп.

Имайки предвид историята му, тогавашните версии за пристъп и свръхдоза са еднакво вероятни, така както и сега е еднакво вероятно да са намесени наркотици.

Каквато и да е истината, налице е фактът, че през последните години зависимостта на DMX засенчи кариерата му и стана една от причините за нейния упадък. Името му започна да се свързва предимно с проблеми от такъв характер и всеки път щом се случи нещо подобно, ние си припомняме с тъга дългия път на неговото пропадане.

А някога DMX бе сред най-големите.

Той сам по себе си представлява цяла една ера в рапа, считан за моста между “old school” хип-хоп сцената на Ню Йорк и днешната глобализирана музикална индустрия. Неподражаем парти стил, специфичен “ръмжащ” тембър на гласа и изключителна харизма – това бе повече от достатъчно, за да го превърне в жива легенда за милиони почитатели.

В рамките на по-малко от 18 месеца между 1998 и 1999 г. DMX издава цели три албума, с които навлиза с гръм и трясък на световната хип-хоп сцена. В онези години, макар и по различен начин и с различен стил, тримата с Eminem и Jay-Z промениха завинаги целия жанр.

За разлика от другите двама обаче, големият X така и не успя да надгради наистина и да се приспособи към новата реалност на успехи, пари и популярност.

Нещо повече – той никога не успя да избяга напълно от призраците от детството си, които продължават да го преследват през целия му живот.

Както много други хлапета от района, където израства, Симънс също има изключително трудно детство. Често е бил подложен на насилие от майка си и нейни гаджета и дори прекарва известен период от време в приемни домове.

Първият му досег с наркотиците е още в ранна тийнейджърска възраст и оттогава насетне те в голяма степен определят пътя и творчеството му. В тази връзка четвъртият му албум от 2001 г. съвсем неслучайно е наречен “The Great Depression” и общо взето съвпада с момента, когато травмите от детството и вредните навици започват да оказват пряко влияние върху кариерата и личния му живот.

Разбира се, DMX не е първият музикант, особено пък в хип-хопа, който има проблеми с властите, алкохола или наркотиците. Често пъти тези истории дори помагат за развитието или съживяването на кариери.

При него обаче ситуацията е точно обратната, а той попада в една неконтролируема спирала на упадък. В продължение на години е арестуван и осъждан по един куп различни обвинения – от притежание на наркотици и незаконно оръжие, през жестокост към животни, до укриване на данъци и неизплащане на издръжки.


  •