Go to content Go to navigation Go to search

ТИМАТИ ВЪЗПЯ ВЛАСТТА И МУ СЕ НАЛОЖИ ДА СКРИЕ ВИДЕОТО!

23.09.2019

Зашеметяващи кадри от дрон над Москва и забързани сцени от динамичния живот в града. Последният клип на руския изпълнител Тимати не можеше да остане незабелязан.Едва ли един от най-известните руски рапъри обаче е очаквал точно такава реакция срещу видеото. Клипът на парчето „Москва“, изпълнено от Тимати и GUF, се оказа толкова непопулярно в YouTube, че Тимати го свали само два дни след премиерата.

Той получи над един милион отбелязвания „Не харесвам“ и така постави рекорд за най-нехаресвания клип в историята на YouTube в Русия.

Всичко това се случи заради подмазваческия текст и неподходящия момент на премиерата. Предвидливи потребители са свалили клипа и той все още може да бъде открит в мрежата. Песента е възхвала на Москва – руската столица, където живеят над 12 милиона души.

Но с думите си Тимати заклеймява протестите в подкрепа на свободни избори, които заляха Москва в последните седмици. Изпълнителят също възпява кмета на Москва Сергей Собянин, близък до Кремъл, обвиняван в корупция и грубо смазване на протестите.

„ПЕТО ПОКОЛЕНИЕ КОРЕНЯК МОСКОВЧАНИН, АЗ НЕ ХОДЯ НА ПРОТЕСТИ“, НАРЕЖДА ТИМАТИ В КЛИПА, А НА ЕКРАНА СЕ РЕДУВАТ ПАНОРАМНИ ГЛЕДКИ ОТ МОСКВА. „ЩЕ ЗАБИЯ ЕДИН БУРГЕР ЗА ЗДРАВЕТО НА СОБЯНИН“.

Премиерата на песента бе точно преди изборите за градска дума в Москва, когато властите не допуснаха повечето опозиционни кандидати за участие.Тимати отдавна играе главна роля в опита на Кремъл да се хареса на младите. Той възхвалява в песните си президента Путин и позира често с него на снимки. Но последното му усилие в тази посока отиде твърде далеч.След като свали клипа си от мрежата, Тимати обясни, че не е имал намерение да обиди никого. Защити песента си и отново похвали московската управа.

„ОБИЧАМ ГРАДА СИ И В МОМЕНТА ТОЙ ИЗГЛЕЖДА ПО-ДОБРЕ ОТ КОГАТО И ДА БИЛО В МОЯ 36-ГОДИШЕН ЖИВОТ“, НАПИСА ТОЙ. „ЗАТОВА СЪМ БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРЕН НА ТЕЗИ, КОИТО ПОСТИГНАХА ТОВА. РЕСПЕКТ!“

View this post on Instagram

Шума вышло более чем. Вышел на рекорд. Только цели такой не было. Высказать своё личное мнение в достаточно острой форме, да в моем стиле. Разозлить такое количество людей, это еще надо постараться. Но совсем не этого хотелось. Я понимаю что резонансное мнение часто воспринимается через призму негатива, как любое не популярное решение. Здесь перебор вышел. Я люблю свой город, и он сейчас для меня в лучшей форме за все 36 лет моей жизни, за что я безмерно благодарен тем, кто это реализовал – моё уважение !! Продолжать цеплять людей без повода не хочу, и без меня проблем у каждого хватает. Мне не нужен этот срач точно, поэтому, дорогие друзья: Удаляю это видео что бы не продолжать эту волну негатива. Цели обидеть кого-либо не было.

A post shared by Black Star (@timatiofficial) on

Все по-популярната в страната рап музика се превръща в платформа за изразяване на политически идеи. Властите отговориха със серия от внезапни проверки на клубове и зали, в които са насрочени концерти и така осуетиха част от тях.На 21 ноември се стигна до ареста на рапъра Хъски, който бе задържан от полицията пред свои почитатели, докато изпълняваше парчетата си от покрива на кола пред клуба, затворен малко по-рано по искане на прокуратурата. Мотивите – песните съдържат „елементи на екстремизъм“. Хъски бе осъден на 12 дни в затвора за хулиганство.След като Тимати свали сам видеото си, някои руснаци смесиха двете страни на барикадата – в мрежата се появиха клипове с кадри от полицейското насилие в Москва, озвучени с песента на рапъра.

 
Източник: svobodnaevropa.bg

  •